Verwondering

Therapie vanuit samenwerkingsperspectief en  verwondering.

 

Werken vanuit een samenwerkingsperspectief of collaboratief werken kan ik het best beschrijven vanuit de metafoor van de reisgezel: we gaan samen op tocht.

Als tochtgenoten zijn we evenwaardig, als therapeut neem ik niet de rol van gids. De therapeut is niet de expert, maar heeft respect en luistert naar je verhaal: jij bent de expert van je eigen leven.

In therapie stimuleert de therapeut je zelf een oplossing te zoeken uit de rijkdom van je ervaringen, ervaringen  die  jouw expertise vormen. We noemen dat ervaringsgericht leren.

Een tochtgenoot is nabij. Die nabijheid geeft de mogelijkheid om te luisteren naar je verhalen, vragen te stellen en door die vragen je verhaal te verbreden en  andere inzichten te onderzoeken. Je wordt daarbij geholpen door de vragen die  gesteld worden de therapeut of door anderen.

Bovenal is je tochtgenoot iemand die de verhalen die verteld worden, ook kan verdragen. Samen met jou, betrokken en verwonderd op zoek naar wat gekwetst heeft en wat en wie kan helpen om deze wonden te helen of draaglijk te maken. En verwonderd om de krachten die je daarbij helpen.

Jan Speetjens

feb. 2024